Sarri og renæssancen i Napoli

by nielskvale 0 Comments
CKSJhZ3WgAEho7Z

Foto lånt fra Napoli Magazine

Det kræver kun ét enkelt blik på det vidunderlige billede ovenfor, for at konstatere at Napolis nye cheftræner Maurizio Sarri (rød bluse) er af den gamle skole.
En såkaldt puritaner, der udfordrer sine omgivelser og fodboldens magthavere. Men det er ikke kun en moka, en smøg i midtercirklen og joggingsæt der linker Sarri til gamle dage.
Sarri har givet Napoli en genfødsel, der synes naturlig taget i betragtning af, at den 56-årige Sarri i mange år var amatørtræner i renæssancens vugge; Toskana og indtil 2002 arbejdede han som bankmand for Monte dei Paschi di Siena – verdens ældste bank – grundlagt i renæssancens højtid i 1472.
Men også Sarris mange udtalelser om medier, fodboldmarkedet og en politisk profil til venstre (en bankmand kan nemlig godt være rød i landet, hvor alt er omvendt, red.) der angiveligt gav Silvio Berlusconi kolde fødder over at hyre Sarri til AC Milanos genfødsel, en genfødsel der stadig lader vente på sig. Alt dette vidner om en herre, der ikke flyder med strømmen i moderne fodbold. Tværtimod.
Sarri har haft en omflakkende tilværelse som amatørtræner i de lavere rækker, uden større opmærksomhed, indtil han sidste sæson tog fusen på Serie A, da den lille provinsklub Empoli, med Sarri på trænerbænken, ikke bare overlevede i rækken, men spillede flot, sammenhængende og med en klar gameplan.
Idolet Maradona
“Provinstrænerens” metoder blev sat under lup, og selvom manden nok er af den gamle skole, så er hans systematik en af de mest moderne. Hans brug af droner til at overvåge, rette og finpudse bagkæden, er blevet kopieret flere andre steder. Samtidig har hans kritiske udtalelser om det store fokus på transfervinduet og spillerhandler været noget der ramte genklang mange steder i et land, hvor fodboldens overdrevne lønninger og spektakulære handler, står i skærende kontrast til den generelle økonomiske stilstand og sociale deroute.
Blandet andet er Sarri blevet citeret for: ”Forsvaret bliver forstærket gennem hårdt arbejde på banen. Jeg accepterer ikke idéen om at du er nød til at købe nye spillere. At være afhængig af markedet er at frasige sig hårdt arbejde”. Og hvis nogen synes at dette arbejde på træningsbanen er for hårdt, så har Sarri også et svar til dem: ”Hårdt arbejde er at stå op klokken seks om morgenen og skulle arbejde på en fabrik”.
Udtalelser der underbygges af det faktum at den Empoli-trup som Sarri sikrede et år mere i Serie A var den billigste, den lavestlønnede, den korteste og letteste trup i Serie A. Det synes overflødigt at understrege, at man altså klarede sig uden dyre stjerner og overlevede mere på teknik end fysik.
Ikke mindst på grund af en detaljeret træning som har givet Sarri navnet ”Mister 33” i italienske medier på grund af det antal standardsituationer det siges at han forventer spillerne kan i søvne. Sarri kalder det en myte og elsker bestemt ikke medierne, som han mener fordummer fodbolden ved kun at fokusere på det næste spillerkøb. Af samme årsag er han blevet kaldt en ‘talebaner’ med henvisning til Taleban-bevægelsen had til fjernsyn.
I sommers vendte Sarri hjem til det Napoli han forlod som barn, da arbejderfamilien fra Napoli, som tusinder af andre i tressernes Syditalien skulle søge lykken mod nord. I Sarri familiens tilfælde blev destinationen Firenze i Toskana, men fodboldklubben skiftede han ikke ud, og siden da har han på afstand holdt med hjerteklubben; Napoli.
Et forhold, der blev udtrykt tydeligt da Sarri efter en dårlig start på sæsonen blev kritiseret af selveste Maradona. Sarris modsvar lød: ”Maradona kan sige hvad han vil. Han er og bliver mit idol”.
Siden Maradonas kritik har Napoli i øvrigt ikke set sig tilbage. Fem af de seneste seks kampe er vundet og målscoren lyder på 18-1.
I storform
Den argentinske verdensstjerne, Gonzalo Higuain, er i storform og byens lokale vidunderbarn, Lorenzo Insigne, viser takter, der har fået stemmer til at viske om, at Napoli igen bør lade en spiller bære trøje nummer 10.
Det er 25 år siden napolitanerne sidst vandt lo Scudetto, dengang da Diego havde trøje nummer 10. Nu drømmer de igen i Vesuvs skygge, der tales om Sarri-mania og om kontraktforlængelse med træneren.
Søndag møder de et andet hold, der er begyndt at drømme og hvis storhed ligger endnu længere tilbage, Fiorentina, der højst overraskende, ligger nummer et.
Opgøret mellem de to formstærke hold er ventet med så megen spænding at det helt overskygger Derby dell´Italia mellem Inter og Juventus, der også spilles søndag.
Sidst de to hold mødte hinanden i en så betydningsfuld kamp, var Coppa Italia-finalen i 2014. En kamp, hvor Lorenzo Insigne strålede, scorede to gange og Napoli vandt 3-1. For 39 år siden spillede de to selvsamme hold i Firenze, dengang med en 17-årig eksileret napolitaner på udebanetribunen i den sydlige ende af Artemio Franchi. Denne søndag er han tilbage i Napoli på trænerbænken, hvor han står overfor en kollega, Paulo Sousa, der på alle måder er alt det Sarri ikke er: Tidligere topspiller, slipseklædt og elegant.
Men det gør formentlig ikke noget. Sarri har nemlig nu det han selv har kaldt ”det eneste arbejde, jeg nogensinde ville udføre gratis”. Noget han i øvrigt gjorde i mange år i skiftende toskanske udkantsbyer, mens Paulo Sousa løftede Champions League trofæer som spiller. Selvom Sarri i dag næppe gør det helt gratis, så er der ingen tvivl om at han arbejder hårdt, og at Napoli spillerne bliver sat på hårdt arbejde hver dag. Foreløbigt er det resulteret i en spillemæssig og humørmæssig renæssance, som først Fiorentina og sidenhen FC Midtjylland skal prøve at modstå.

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>