Foregangslandet

Hvis godt begyndt er halvt fuldendt, så bliver det et meget langt år for det statsejede italienske Rai. TV-stationen kom ind i det nye år før alle andre, og på en måde som har gjort paven vred, italienerne forargede og på ny har sat spørgsmålstegn ved både lønninger og evner hos redaktører og chefer.

Der er ellers, som enhver der har set et italiensk TV-show ved, højt til loftet hvad angår kvalitet, programtider og spontane indfald, når de ofte alenlange shows ruller over skærmene. Alligevel lykkedes det for det stort anlagte nytårshow, ‘L´Ánno che Verrá’, at træde gevaldigt ved siden af. Showet skulle henlede italienernes opmærksomhed på den syditalienske by, Matera (europæisk kulturhovedstad i 2019), men endte i stedet med at minde knap 9 millioner italieneres om alt, hvad der er galt med Rai, der ligesom DR herhjemme betales ved en særskilt opkrævet, og lidet elsket, licens, kaldet canone RAI.

Først gik det galt med de mange elektroniske hilsner som publikum kunne sende til hinanden, og som blev vist, rullende, nederst på skærmen. I slusen for beskeder har det været så som så med korrekturen, og der dukkede flere eder og forbandelser op på skærmen. Værst var en hilsen ledsaget af udtrykket ”Porco Dio”. På dansk noget i retning af: ”Gud er et svin”. Ikke kønt på tryk. Mindre kønt på en TV-skærm, og slet ikke i orden i pavens hjemland.

 

P**** Dio. Ikke kønt på skrift, ej heller på en skærm

P**** Dio. Ikke kønt på skrift, ej heller på en skærm

I den mindre svovlende, og mere uskyldige, afdeling lykkedes det også en vittig sjæl at få indsendt en hilsen, der afslører hvilken hovedperson, der bliver dræbt i den nye Star Wars-film.

Aftenens trumf var dog, da alt gik galt i afviklingen, da den store fælles nedtælling skulle sættes i gang. Som det fremgår af billedet så var Rai’s fest-udsendelse 40 sekunder foran alle andre da de lod propperne springe og ønskede Italien ”Buon Anno!”. 

3,2,1....

3,2,1….

Efterspillet har været en lang bodsgang for ledelsen af Rai, der som statsejet medievirksomhed i et land uden armslængdeprincip, i forvejen er en politisk kampplads. Direktøren har måtte begynde 2016 med at love en intern undersøgelse og suspendere den ansvarlige for nytårsbeskederne (eller løjerne om man vil). Fra politisk hold bliver der spurgt om, hvordan redaktører med en løn på +200.000 euro, kan tage 40 sekunders fejl på en nytårsaften i en tid, hvor alle ure ellers er digitalt linket til GMT.

Mens Vatikanet, ganske forudsigeligt, er forarget og via hoforganet L´Osservatore Romano har klaget over Rai, så kan flere se det humoristiske, og spøgefugle mener at regeringsleder Matteo Renzi har indfriet sit løfte om at gøre Italien til foregangsland. Nu 40 sekunder foran resten af (samme tidszone i) Europa.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>