Berlusconis Hail Mary lander i Strasbourg

by nielskvale 0 Comments
"Klovnen er tilbage" @Natangelos take på Berlusconis genopstandelse

“Klovnen er tilbage”. Tegneren @Natangelos take på Berlusconis genopstandelse

Silvio Berlusconi har siden dagene som forretningsmand ført sig frem med et slogan om at “man altid skal have solen i lommen”. Underforstået, at et lyst sind, og et stort (photoshoppet) smil fører succes med sig. Men det seneste års tid er det ikke bare solen, men alle himlens stjerner, der har stået helt rigtigt for den 81-årige Silvio Berlusconi, der er i gang med et bemærkelsesværdigt comeback, der strider mod alle politiske naturlove. Og som Berlusconi håber kan få yderligere medvind i Strasbourg i dag

Mens rivalerne – herunder særligt Matteo Renzi fra det demokratiske parti (PD)– er skøjtet rundt i uheldige beslutninger og sager, så har Berlusconi stille og roligt manøvreret sig derind, hvor han ligner det oplagte bud på manden, der bestemmer hvem der skal have magten efter det valg, der kommer i det første halvår af 2018.

Ikke fordi han pludseligt har genfundet tidligere tiders popularitet. Faktisk ligger hans parti på sølle 15 procent i tilslutning. Men fordi han som den eneste på den italienske højrefløj kan samle en koalition centreret om sig, og fordi venstrefløjen har så travlt med at kradse hinanden til blods, at Berlusconi ligner den eneste der med en koalition bag sig kan tage kampen op mod den femstjernede bevægelse, der nok ser ud til at klare sig fremragende, men som ikke ser ud til at kunne omsætte et flot valg til indflydelse, da bevægelsen nægter at indgå i valgkoalition med andre, og valgkoalitioner er eneste vej frem i Italien*.

Men Silvio Berlusconi er som bekendt dømt for skattesnyd, og som konsekvens deraf, frataget muligheden for at besidde et offentligt embede. Derfor er den nuværende gameplan at han med egne ord er en ”instruktør/træner” der sætter holdet og trækker i trådene i kulissen – og som formentlig vil forsøge at sætte en tro væbner i premierministerkontoret i Palazzo Chigi. Her et det varmeste bud den italienske præsident for Europa-parlamentet og tidligere EU-Kommissær, Antonio Tajani.

Med mindre, at Berlusconi lykkes med en endnu mere snedig plan. En plan der mest af alt minder om de Hail Mary-afleveringer, der kendes fra amerikansk fodbold, hvor et presset hold kaster en lang desperat aflevering i håb om at bolden gribes og der scores i modsatte ende.

Da Berlusconi fik sin dom – og den medfølgende udelukkelse fra politik – gjorde han det med samme klart at han mente menneskerettighederne var blevet krænket på ikke mindre end tre punkter. Hans talrige, og velbetalte, advokater har efterfølgende arbejdet på at få Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg til at tage sagen op og i dag (onsdag) indledes så finalen med den afsluttende høring mellem Berlusconis advokater og den italienske stats, der skal forsvare loven, der udelukker Berlusconi og dens gyldighed.

Berlusconi mod Italien hedder sagen, med en titel der næsten kalder på ironiske bemærkninger.

Sagen bliver, af logiske årsager, fulgt tæt af den italienske presse, da den efterfølgende afgørelse vil have åbenlyse konsekvenser for italiensk politik. Hvis Berlusconi ikke længere er spærret, så har han i princippet muligheden for at spille sig selv på banen som kandidat i stedet for at være ‘træner’ på sidelinjen. Uanset vil enhver form for medhold være en eventyrlig genoprejsning efter det ydmygende fald fra magten i 2011, hvor Berlusconi blev hånet og buhet ud, hele vejen ned ad Quirinalerhøjen i Rom, hvor han i præsidentpaladset havde afleveret sin afskedsbegæring.

Men ikke bare afgørelsen, også timingen, har noget at sige. De 17 dommere i Strasbourg har som udgangspunkt 9 måneder til at træffe en afgørelse, men kan i særlige sager forlænge fristen. Berlusconi håber på en hurtig dom, da det italienske valg skal finde sted senest til maj 2018. Af samme årsag presser Berlusconis parti på for at skubbe valget så langt som muligt ind i 2018 i håb om at de 17 dommere inden valget vil bane vejen for at Berlusconi selv kan stå på stemmesedlen og ikke være afhængig af stråmænd.

Umiddelbart lyder det usandsynligt at domstolen skulle give Berlusconi medhold i at det krænker menneskerettighederne, at han på baggrund af skattesnyd,  er blevet straffet med udelukkelse fra politik, men som nævnt har stjernerne stået ualmindeligt gunstigt og solen i lommen skinnet ualmindeligt stærkt på Silvio de seneste uger og måneder.

Han har samlet højrefløjen med Lega Nord (der nu helst vil kendes som Lega) og det postfascistiske Fratelli d’Italia (italiens brødre, som også er titlen på nationalmelodien) og som koalition vandt de sammen det nylige regionalvalg på Sicilien. Som dobbeltgevinst udløste den sejr endnu en intern borgerkrig på vesntrefløjen i spørgsmålet om hvorvidt Renzi, som store dele af venstrefløjen ser som en Renzisconi, er den rette mand.

Med andre ord er er vejen banet for at Berlusconi vipper alle opkomlinge og lærlinge til side og igen viser hvem der er bedst til at trække i trådene i Italien. Og som om det ikke var nok, bød den forgangne uge også på en anden dom, hvor Berlusconis ekskone Veronica, blev fradømt hendes månedlige hustrubidrag på 10 millioner kroner, som han har skulle betale siden hun forlod ham med syrlige ord om hans forkærlighed for unge piger.

Stjernerne står så sandelig i den helt rette konstellation for Berlusconi. Spørgsmålet er om dommerne i Strasbourg vil gribe den desperate aflevering og få dem til at lyse endnu klarere.

*Renzis PD og Berlusconis Forza Italia har i sensommeren begået en ‘classico’ i italiensk politik og ændret valgloven kort forud for et valg. Den nye valglov “Rosatellum”,  favoriserer koalitioner på bekostning af femstjerne-bevægelsen og en række mindre partier. 

**Tak til Natangelo for brug af illustration.

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>